ES BLOG DES CLAUSTRE

Place, Creating and Shared Culture < Tornar a la home

Cinema documental a Es Claustre

Cada dilluns de juliol i agost s’obre una pantalla al món per debatre i reflexionar sobre problemàtiques socials que agafen cos en les nostres societats. També hi té un paper destacat l’animació, amb fins a quatre pel·lícules de dibuix.

«Mirades» és el cicle de cinema intercultural en català coorganitzat per l’Ajuntament de Maó, el Consell Insular de Menorca, l’Associació Memòries de Menorca i el Fons de Cooperació Menorquí. Aquest any també hi ha col·laborat l’associació Filosa.

Les entrades poden adquirir-se a taquilla a 3 euros per sessió. Tot el programa el podeu consultar aquí

El cicle «Mirades» a Es Claustre

El programa d’aquest any de «Mirades» és més ambiciós que mai, el cicle va agafant solidesa i s’animen també a convidar directors de fora. Preneu nota de les pel·lícules que s’hi projectaran:

BLACK IS BELTZA
5 de juliol · 22 hores
Fermín Muguruza, 2018, 87 min. Espanya.
Octubre de 1965. La comparsa de gegants de Pamplona és convidada a desfilar en la Quina Avinguda de Nova York, però no tots podran sortir a causa de la discriminació racial de les autoritats nord-americanes, que prohibeixen la participació dels dos gegants negres. A partir d’aquest fet real, el film narra la història de Manex, un mosso encarregat de portar un dels gegants que viurà una aventura en què veurà de primera mà fets claus de la història recent com els disturbis racials derivats de l’assassinat de Malcom X, l’aliança dels serveis secrets cubans i els Black Panthers i la psicodèlia hippie dels primers festivals de música.

L’ULL IMPERATIU
12 de juliol · 22 hores
María Ruido, 2015, 63 min. Marroc; Espanya.
El film és un assaig visual sobre el colonialisme (i el neocolonialisme) espanyol al Marroc i una reflexió transversal sobre el paper que el règim de la visualitat adquireix dins els processos colonials i neocolonials, entesos no únicament com a formes d’explotació política i econòmica sinó com un pensament ‘abismal’ que domina el sistema-món.
Organitza: Filosa

NACIÓN
19 de juliol · 21.30 hores
Margarita Ledo, 2020, 92 min. Espanya
Amb la presentació a càrrec de la directora
S’ha parlat molt de la lluita obrera, però poques vegades s’ha mostrat a la gran pantalla allò d’específic que té aquesta lluita per a les dones: l’obertura al món que va suposar la incorporació al treball. A través d’enèrgiques i carismàtiques dones de la fàbrica de ceràmica de A Pontesa, la directora construeix un relat emocionant, combatiu i poètic d’una lluita inacabada.

ELS GUARDIANS DE LA NIT: EL TREN INFINIT
26 de juliol · 22 hores
Haruo Sotozaki, 2020, 117 min. Japó. A partir de 16 anys
És una pel·lícula d’anime japonesa basada en la sèrie de manga Shönen Kimetsu no Yaiba i tracta sobre la missió d’en Tanjiro i els seus companys al Tren de l’Infinit, on més de 40 persones han desaparegut en un període molt curt de temps. Aquests, s’uniran als espadatxins més poderosos entre els membres del Cos de Matadimonis, amb el propòsit de fer front al dimoni a bord del Tren de l’Infinit.

3.000 NITS
2 d’agost · 22 hores
Mai Masri, 2017, 103 min. Jordània
Inspirada en una història real i rodada en una presó, 3.000 nits explica la història, en la vigília de la massacre de Sabra i Shatila, d’una jove mestra palestina, Layal, que va ser detinguda sota falses acusacions i empresonada en una presó israeliana on va donar a llum al seu fill. A través de la seva lluita per pujar el seu fill darrere els barrots, la pel·lícula traça el viatge d’una jove mare plena d’esperança, resiliència i supervivència contra tot pronòstic.
Organitza: Fons Menorquí de Cooperació

GAS THE ARABS
9 d’agost · 21.30 hores
Carles Bover, 2017, 64 min. Espanya
Amb la presentació a càrrec del director
Després de la darrera agressió d’Israel sobre la Franja de Gaza, la realitat del conflicte desapareix dels mitjans de comunicació. El documental és un crit per combatre aquest oblit, un viatge que recorre diferents ciutats amb la mirada posada al drama diari que pateixen totes les persones que viuen als territoris ocupats de Gaza i Cisjordània, on la vulneració dels drets humans i la situació de bloqueig és sistemàtica.

PULLMAN
16 d’agost · 21.30 hores
Toni Bestard, 2019, 70 min. Espanya
Amb la presentació a càrrec del director
Dos infants, Nàdia i Daren, viuen un viatge iniciàtic durant el seu primer dia de vacances d’estiu. Des dels apartaments Pullman, on resideixen, fins a una famosa zona d’oci nocturn de Mallorca que reflecteix el turisme low cost, els infants viuran situacions que els acompanyaran per sempre en el seu viatge cap a la vida adulta.

JOSEP
23 d’agost · 21.30 hores
Aurélien Froment, 2020, 81 min. França
Amb la presentació a càrrec del director
Febrer de 1939. Aclaparat per l’onada de republicans que fugen de la repressió de Franco, el govern francès opta per confinar-los en camps de concentració. En un d’aquests camps, dues persones separades per un filferro espinós traven una amistat. Un d’ells és Josep Bartolí, un dibuixant que lluita contra el règim de Franco.
Organitza: Consell Insular de Menorca i Memòries de Menorca

EL DETECTIU CONAN: LA BALA ESCARLATA
30 d’agost · 21.30 hores
Tomoka Nagaoka, 2021, 92 min. Japó. A partir de 7 anys
Japó celebra l’imminent inici dels World Sports Games, l’esdeveniment esportiu més gran del món. L’anomenat Japanese Bullet, un tren d’última generació, ha de començar a l’estació de Shin Nagoya i acabat a l’estació central de Tokio, a uns 1.000 quilòmetres per hora. No obstant, un estrany accident té lloc a la festa d’un dels majors sponsors publicitaris, el que porta al segrest d’alguns executius més importants de la companyia. Conen lliga caps i sospita que l’incident podría tenir a veure amb l’ocorregut 15 anys abans a Boston.

 

CICLE DE CINEMA INTERCULTURAL

Aquest cicle de cinema vol posar en valor la diversitat cultural i promoure les relacions interculturals, com a forma de complir el novè dels compromisos pels quals la ciutat de Maó forma part de la Coalició Europea Contra el Racisme.

Un Cicle documental amb el suport de la Regidoria de Política Lingüística de l’Ajuntament de Maó.

 

Compartim